Туризъм

расива е природата на България. Всяко кътче от страната има своите неповторими природни дадености. Полето е богато с добив на селскостопанска продукция от житни, технически, зеленчукови култури и трайни насаждения. 

Балкана предлага своя богат избор на непевторими пейзажи, гори, скали, планински потоци, ливади, студена изворна вода, и кристално чист въздух.

Много от природните дадености на Балкана, туриста може да посети в землището на с. Очин дол.Тук ще се запознае с живота и бита на селото, съществувало като средище от незапомнени времена.

Село Очин дол, е заобиколено от природни и исторически забележителности.

На изток на 20 км. е Черепишкия манастир, на 20 км. на юг е Седемте престола, на запад на 15 км. се намират Лакатнишките скали, а на север на 6 км. -връх Бегличка могила-висока 1482м., на 10 км. от селото е хижа Пършевица и на 20 км. -туристически комплекс Леденика с почивни станции и пещерата "Леденика". Селото е разположено в местност с южно изложение на 6 км. под най-високият връх във Врачанския балкан. Това е сърцето на Искърското дефиле.

На 4 км. южно от селото минава жп-линията София-Мездра. Разглеждайки насрещните стръмни склонове и скали, веднега погледа на туриста бива прикован от 5 метровата белокаменна фигура на Дядо Йоцо, кацнала върху скалите на отсрещния рид. На път за селото се минава по въжен мост над река Искър, от който се виждат чудните бързеи и тихите места на реката, много подходящи за лятно лагеруване и рибилов.Тук се среща-сом, клен, и други речни риби.

До селото има хубав асфалтов път, което позволява да се използва автомобилен превоз.

Тук се срещат първите предвестници на пролетта-минзухари,жълта и синя какачка, кукуряк,див орех, драката, келавия габер, дъб и глог.

 

Село Очин дол е разположено в красивото искърско дефиле на 4 км от река Искър в Южните склонове на Врачанския Балкан. Тръгвайки по пътя София, Своге, Mездра само на 65 км е разклона за село Очин дол. С много добре и оригинално оформена площадка с пейка, карта и къща-макет с надпис "Пършевица" само за 5 минути по хубав асфалтов път се достига до селото.
Тук е началото на първата туристическа пътека, свързваща Искърското дефиле с Врачански Балкан. За 4 часа от разклона на пътя може да се стигне до хижа "Пършевица". По пътя туристите могат да посетят строящият се в момента комплекс "Дядо Йоцо гледа" от едноименния разказ на Иван Вазов, който включва почти 5 метров паметник. След това за около 30 минути се стига до село Очин дол – едно красиво балканско село с около 200 жители, сгушено под величествени скални варовикови образувания. Тук може да се види автентичен селски вид и дървените фигурки на самоукият дърворезбар и музикант Недялко Атанасов.
Село Очин дол е съществувало от хилядолетия. Доказателство за това са три тракийски могили край селото, от които една е почти запазена. На същото място преди няколко години бяха открити основите на ранно християнски храм от V-VI век с голяма застроена площ от 252 кв.м. и оригинална планировка. Строежа е триапсидна базилица с уникално кръщелно помещение, с кръст иззиден в земята и между лъчите кръщален купел. Храма се възстановява и реставрира във вид особено интересен за посетителите. Идеята е в най-скоро време кръщелното помещение да се реставрира така, че не само да се вижда, но и желаещите туристи да могат да се кръщават в това свято на толкова векове място.
Най-старият писмен документ за съществуването на село Очин дол под същото име е от 1453 година – турски данъчен регистър.
По нататък по туристическата пътека може да се види разнообразието от растителни видове, прекрасни поляни осеяни с цветя и просторни гледки към виещите се в дефилето река Искър, ж.п. линия и асфалтов път.
Качвайки се на Радов връх – стар римски пост, панорамата е невероятна – лакатнишките скали и тези над село Оплетня с живописния каньон под Кобилени стени. С Осеновлашкото дефиле, в което е скътан манастира "Седемте престола", високите върхове на планината над село Зверино и село Игнатица само на няколко километра, до които се намира известният Черепишки манастир. С виещата се като огромна блестяща змия река Искър, която се вижда с километри и с усещането за история обещава на туристите едно незабравимо преживяване. По-нататък пътеката се вие по билото над стърчащите над селото скали, минава през вековни букови гори и покрай връх "Остра могила" се изкачва на височина около 1400 метра. От 630 метра надморска височина на село Очин дол до Беглишка могила, висока 1482 метра – това е най-високият връх във Врачанския балкан. Тук планината е лишена от висока растителност, но това я прави още по-величествена и интересна с поляните отрупани с планински цветя, с морените от камъни, с огромни амфитеатрални валози като футболни игрища, със сладките боровинки и горски ягоди. След 4 часа от разклона на пътя София – Мездра или 3,5 часа от селото, с равномерен ход и леко изморен вид, но изпълнен с приятни впечатления туриста е на хижа "Пършевица". Само на 100 метра под нея се намира изградения от няколко години комплекс от хотел, ресторант, басейн и прочутата мандра на млечните продукти "Пършевица". Басейнът на такава надморска височина, водите на който се топлят от охлаждащото се пастьоризирано мляко и дегустацията на млечните продукти са голяма атракция.
Това е нашето село, с което започва и свършва Община Мездра и Врачанска област. Ние сме вратата към Северозапада в центъра на най-красивата част от Искърското дефиле.
Посетете нашата галерия от снимки и ако ви харесват, Очин дол Ви очаква като туристи, инвеститори или просто интернет приятели. Ще развиваме по-нататък нашето представяне под мотото – Очин дол с Очи отворени за бъдещето.
Комплекс "Дядо Йоцо" - http://ochindol.tk