Традиционни ястия

КАЧАМАК

ПРОДУКТИ
1/2 пакетче царевичен грис за качамак (400 гр. )
2-3 пилешки бульончета
1 с.л.маргарин
1 парче сръбска наденица или друг колбас - сушени пръчици, ловджийска наденица и др., а може и от всички по малко
150-200 гр. сирене
100 гр.масло /може и олио/
1/2 с.л.червен пипер, добре е да е лют, ако е по вкуса ви
1,5 литра вода

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Първо приготвяте запръжката. В маслото запържвате леко до зачервяване нарязани на ситно колбасите, слагате червения пипер и отстранявате от котлона. В гювечета или други панички разпределяте по равно запръжката и върху нея натрошавате пак равномерно разпределено сиренето.
Слагате водата да заври в тенджерата. След завирането, слагате бульончетата и маргарина да се разтопят. След това сипвате постепенно царевичното брашно и бъркате постоянно, докато се получи гъста каша.Ако е малко водата, може да прибавите още - до гъстотата на грис или млечница.
Отстранявате от котлона и разсипвате качамака по порциите. Разбърквате леко с лъжица, за да се смеси запръжката с качамака. Поднасяте леко изстинало.

 

До началото на 20 в. традиционните ястия са се приготвяли по следния начин:

-качамак-той се е правил в котле, което се поставя в края на огнището, готвача започва да бърка определена порция от брашно и вода с дървена качамилка, докато се изпече качамака. Брашното трябва да бъде царевично. След изпичането, качамака се изсипва на "крага"и след като застине, се нарязва с конец на филии.

-хляб-той се измесвал в дървен съд наричан от местните хора нощови или копаня. След като втаса, тестото се разпределя на порции и на ръчно изработен плот, наречен краг се изтегля домашната пита. Изпичането става в глинения съд подница, нападабяващ тепсия. Върху погачата се посипва гореща пепел, измешана с жарава от огнището. Вместо пепел и жарава, през по- късен период, бил внедрен капак "връшник". Връшника е направен от ламарина с размери съобразен с размера на подницата. Връшника се нагрявал на огнището и след това с него се похлупва подницата с хляба. Отгоре върху него допълнително се посипвала жарава от огнището. С внедряването на вършника, хляба се изпичал по-добре и се постигала по-добра хигиена.

-червен пипер- използвали се изсушени червени домашни чушки, скълцани в дървен съд "чутура".