Исторически забележителности

Малкото живописно селце Очиндол предлага чудесни възможности за еко туризъм. През 2005 г. в околностити му е открит паметникът на Вазовия герой Дядо Йоцо. Той е част от етнографския комплекс "Дядо Йоцо", от който тръгват няколко екопътеки.

В района може да посетите още:

Лакатнишките скали са обявени за защитена местност и разположени на левия склон на Искърския пролом в Стара планина, над  с. гара Лакатник, 15 км югозападно от Очиндол. Представляват скален венец с височина до 250 м. Във варовиковите пластове са се формирали над 100 пропасти и пещери, най-дългата от които е Темната дупка, обявена за природна забележителност.

Водопадът "Скакля" се намира на едноименната река, преминаваща близо до с. Гара Бов, 22 км югозападно. Това е един от най-високите водопади в България. Спуска се от 130 метра височина и впечатлява със своите три каскадни скока. През зимата буйните води замръзват и Скакля се превръща в предпочитано място за ледено катерене.

Осеновлашкият манастир "Седемте престола" е разположен 19 км южно от Очиндол, в долината на река Габровницав Стара планина. Манастирът е сред Стоте национални туристически обекта.